Suomi varautuu koronasyksyyn?

Suomi varautuu koronasyksyyn, mutta miten?

”Suomi varautuu koronaepidemian pahenemiseen konkreettisesti – STM:n Kirsi Varhila: Kynnys sulkea koko yhteiskunta uudestaan olisi korkea”

Näin on otsikoitu Yle:n artikkeli 22.7.2020.

(https://yle.fi/uutiset/3-11459372?fbclid=IwAR1d99CondpBW0MO6TPCrae4j1ityABrrSBQbk6ZnTwdUbvqm6GxB8ztLQM)

Artikkelin mukaan ministeriössä konkreettisiin toimiin ryhtymisellä tarkoitetaan sitä, että suojavarusteiden määrää on lisätty ja valtiolla, kunnissa ja sairaanhoitopiireissä on Varhilan mukaan nyt hyvä suojavarustepuskuri.

Tämä on heino asia, mutta miten kansalaiset?
Tämä viittaa siihen, että on varauduttu ottamaan vastaan mahdollisesti kasvavia potilasmääriä.

”Toisen aallon tullessa noudatettaisiin pitkälti samoja toimia kuin tähänkin mennessä.”
”-Edelleen ykköstoimenpiteinä ovat testaaminen, jäljitys ja eristys. Näistä erityisesti jäljittäminen.”

Nämä viittaavat siihen, että keskitytään sammuttamaan tulipaloja, mutta ei ennaltaehkäisemään niitä.

Kaikki tiedämme, ettei yhteiskuntaa voida enää sulkea kuten keväällä. Näin ollen olisi erittäin tärkeää käyttää kaikkia niitä keinoja, joita on tarjolla. Pääosin artikkelin ajatuksenkulussa onkin käytettävissä olevia keinoja ja samoja, joita on jo käytettykin. Nyt pyöritellään näiden keinojen erilaisia käyttömahdollisuuksia lisäämättä joukkoon mitään uutta, miksi?

”Varhilan mukaan toiseen aaltoon varautuminen on huomattavasti helpompaa, kun taudin logiikkaa tunnetaan jo jonkin verran.
– Tutkimus ja muu tieto lisääntyy.”

Herää kysymys, että millä tavoin toiseen aaltoon varautuminen on helpompaa jos käytetään samoja keinoja kuin aiemminkin?
Artikkelissa mainitaan, että ”tutkimus ja muu tieto lisääntyy”.
Juuri tästä syystä onkin täysin käsittämätöntä, ettei maskeja mainita sanallakaan koko artikkelissa.
Tieto maskien hyödyistä on lisääntynyt muualla maailmassa todellakin valtavasti ja asiantuntijat sanovat, että maskien avulla riski saada covid-19 tartunta on jopa 65% pienempi. (https://www.weforum.org/agenda/2020/07/experts-a-mask-cuts-your-coronavirus-risk-by-65?fbclid=IwAR0VU2GCJYVA6n2KoujpnFjsAtZIHKW4_U4OliDGZoBTo-nO7X7ZkTJai1M)

”Nyt pohditaan, voisiko Suomeen palaavalle antaa mahdollisuuden hakeutua välittömästi koronavirustestiin, Varhila kertoo.”

Tämä olisi ehdoton edellytys. Jokainen tulisi testata heti ja sen lisäksi vielä muutamaa päivää myöhemmin. Ei joko-tai kuten artikkelissa pohditaan, vaan sekä-että.
Tauti on saattanut tarttua myös paluulennon aikana, joten se ei heti näy testeissä.
Suoraan saapumisen jälkeen, kaikkien tulisi käyttää maskia ja pysyä karanteenissa, kunnes toisen testin tulokset tulevat.

”Meillä on tällä hetkellä työryhmä, joka miettii tämän toteutusta. He aloittivat viime viikolla työnsä ja tekevät mallinnuksia tästä satamiin, lentokentille ja maarajoille.”

Nyt puhutaan erittäin loogisista ja yksinkertaisista ennakointitoimista, joten viikkojen tai kuukausien työryhmätyötä ja mallinnuksia ei tällä kertaa tarvita. Keväällä jo nähtiin mihin perusteelliset tutkimukset johtavat ja millaisia tuloksia ne antavat.


Ehdotus (ilman mallinnuksia ja viikkojen miettimistä):

  • Kaikilla rajoilla maahantulijat testataan välittömästi
  • Uusintatesti esim. 5 päivän jälkeen
  • Tällä välillä maskinkäyttövelvoite aina, kun on tekemisissä muiden ihmisten kanssa ja liikkuu yleisillä paikoilla

Jo tällä tavoin saataisiin tietoon mahdolliset tartunnat ja samalla ennaltaehkäistäisi niiden leviämistä ennen tulosten varmistumista.

Virus on ilmateitse tarttuva. Se tarttuu suuremmista pisaroista sekä aerosolista.
Näin ollen 1-2m turvavälit eivät riitä sisätiloissa jos maskeja ei käytetä. Aerosolipilvet voivat viipyillä ilmassa pitkiä aikoja, joten maskien käyttö sisätiloissa, yleisissä kulkuneuvoissa ja tungoksissa, on ehdoton ennaltaehkäisevä edellytys.

Nyt painotetaan vain välimatkoja, käsienpesua ja hihaan yskimistä testausten lisäksi.
On kuin kuuntelisi rikki mennyttä gramofonia, josta kuuluu toistuvasti vain vanhat keinot.
Normaali ihmisen ymmärrys kärsii jatkuvia sähköshokkeja, kun se ihmettelee mitä tapahtui hengitysteiden suojaamiselle. Jos virus tarttuu hengitysteitse, on ensimmäinen mieleen tuleva keino torjua sitä, niiden peittäminen jollain. Mitä vaaditaan, että tämä ajatus saadaan deletoitua mielestä?

Kukaan ei voi olla tällä hetkellä tietämättä, kuinka oleellinen osa ennaltaehkäisyä ja leviämisen estämistä maskit ovat, joten herääkin kysymys, miksi asiaa väistellään ja jätetään kokonaan pois vaihtoehdoista?
Sairaalat eivät kuormitu, jos potilaita ei ole. Silti varaudutaan niiden kapasiteettiin ja potilaiden metsästämiseen.

Ristiriitaa herättää myös se, että jos matkaajia ei testata heti sekä muutaman päivän jälkeen, eikä heille anneta mitään karanteenivelvoitetta, millä kukaan pystyy sen enempää jäljittämään kuin ennaltaehkäisemään tartuntoja? Ennen mahdollisten oireiden ilmenemistä, on tartuntoja saattanut syntyä jo paljon. Tämä etenkin, kun edes maskivelvoitetta ei maahantulon jälkeen ole.
Mitä pidempään ehtii liikkua eri puolilla ennen testausta, sen vaikeampaa on kartoittaa, keitä on mahdollisesti kohdannut ja sen kautta altistanut tartunnalle. Edes jäljitysappsit eivät täytä tätä aukkoa.

Nyt keskitytään jäljittämiseen ja se on kuin pelattaisi ota kiinni korona-peliä ilman, että kysytään haluaako kukaan pelata. Eli peli on oletuksena päällä, eikä sen käynnistymistä pyritä edes estämään.
Pelin kulussa ei jouduta suoraan vankilaan, mutta vaihtoehtona voidaan tarjota joutua suoraan sairaalaan. Myöskään paluu lähtöruutuun sairaalan jälkeen, ei ole taattua.
Numeroilla ja käppyröillä ei tätä peliä voiteta, vaan siihen vaaditaan yksinkertaisia konkreettisia toimia, eikä monimutkaista spekulointia.

Testit, etäisyydet, jäljitys ja pakollinen pala kangasta hihan sijaan, ovat riittävät ennaltaehkäisykeinot.

Tavallinen kansalainen turhautuu jo, sillä hän joutuu kohtaamaan puutteellisten ohjeistuksien seuraukset kykenemättä vaikuttamaan niihin. Nyt olisi aika ajatella kokonaisuutta ja toisiamme.
Pienin kolhu taloudelle jatkossa saadaan sillä, että sijoitetaan se pakollinen kankaanpala kasvoille ja suodatetaan oma, sekä muiden hengitysilma siten, että viruskanta vähenee ympäriltämme. Näin voimme pitää yhteiskunnan avoimena ja palvelut käynnissä.

Kuka tai mikä taho vastaa kysymykseen MIKSI maskittomuusasiassa? Toistaiseksi yhtäkään perusteltua selitystä ei ole kuultu jos ylipäätään vastattu.

Yhteenveto tarvittavista ennalta ehkäisevistä toimista:

-Matkustettaessa kaikki maahantulijat testataan
-5 päivän varovaisuus muita kohdattaessa maskivelvoitteella
-Uusintatesti 5 päivän jälkeen
-Nopea tartuntojen jäljitys

-Alueilla joissa paljon tartuntoja, maskivelvoite julkisiin kulkuvälineisiin sekä yleisiin sisätiloihin.
-Maskien kanssa turvavälinä 1-2m sisätiloissa
-Hyvä käsihygienia
-Hakeutuminen testiin, jos ilmenee vähänkään oireita, mitkä saattaisivat viitata koronaan.

Näillä ennaltaehkäisykeinoin saattaisimme saada parhaan mahdollisen tuloksen.

Mila Boström

Jaa sivu:
Translate »