Pysy mediakriittisenä ja rauhassa

Korona on nyt ymmärrettävästi ajan kuumin aihe. Uutisointia löytyy laidasta laitaan, joista monet ovat hyvinkin vastakkaisia keskenään.
Pelko on aktiivisena ihmisissä ja se ilmenee jokaisella yksilöllisellä tavalla.
Tämä on hyvin ymmärrettävää, sillä elämmehän kokemusta, jollaista kukaan ei ole aiemmin vielä kohdannut.

On kuitenkin tärkeää pysyä mahdollisimman rauhallisena riippumatta ilmestyvistä uutisista. Kun pelon tunne ottaa valtaansa, reagoimme vailla kykyä harkita. On hyvä ottaa hetki aikaa, rauhoittua ja hengitellä tila tasaiseksi.

Ääritilanteet tuovat ilmoille aina hyvinkin vastakkaisia näkemyksiä ja teorioita. Mieli on ongelmanratkaisija ja se ryhtyy välittömästi töihin, kun sopiva tilanne tarjotaan. On syytä kuitenkin tarkkailla mitä kaikkea mieli ajatusten kautta tarjoilee. Levottomuuden keskellä, olemme alttiita tarttumaan johonkin, mikä tuntuu edes jollain tavalla loogiselta ja merkitykselliseltä. Pitää kuitenkin muistaa, että ajattelumme pohjautuu pääosin opittuihin kaavoihin ja jokaisella pyörii omanlaisensa ohjelma.

Yhtä ainoaa oikeaa näkökulmaa ei ole ja tarvitaan malttia tarkkailla omaa ajattelua. Hyvä keino on hiljentyä hetkeksi ja huomata, että meissä on jokin osa, mikä pystyy tarkkailemaan ajattelua. Se samainen osa kykenee päättämään, lähteekö automaatiolla ryntäilevien ajatusten perään vai jättääkö ne huomiotta. Hyvä keino palata rauhan tilaan on keskittyä hetkeksi pelkästään hengittämiseen. Huomata miltä se tuntuu kehossa, tuntea pelkästään sitä, antaa sen kulkea omassa tahdissaan kaikessa rauhassa. Sen jälkeen on hyvä kysyä itseltään: Onko minulla juuri nyt tässä läsnäolevassa hetkessä jotain hätänä?

Tämä auttaa huomaamaan, että tuottavatpa ajatukset mitä tahansa, niin juuri nyt kaikki on hyvin. Ajatukset vievät herkästi joko menneeseen tai tulevaan, jolloin poistumme läsnäolevasta hetkestä. Vahvimmat pelot syntyvät siitä, että luotamme omien ajatustemme tuomiin uhkakuviin ja alamme pitää niitä totena. Totuus kuitenkin on, ettemme tiedä. Emme voi tietää mitään varmaa tulevasta, voimme ainoastaan kuvitella mahdollisuuksia. Tuleva tulee, kun sen aika ja se tulee sellaisena kun tulee, riippumatta siitä murehdimmeko sitä etukäteen. Jos pystymme antautumaan tälle epävarmuudelle ja tietämättömyydelle ja hyväksymään tilanteen sellaisena kuin se ilmenee, vapauttaa se paljon pelkoa sekä stressiä.

Jatkuva huolestuminen ja stressi heikentää immuniteettiämme, sillä keho saa mieleltä viestiä, että jotain on hätänä. Keho ei kyseenalaista mitään impulsseja joita se saa mieleltämme, vaan reagoi sisäisen viestin mukaisesti. Näin ollen keho ei tiedä onko uhka todellinen vai pelkästään ajattelun luoma tunnetila.

Koita löytää luottamus, että kaikki järjestyy ja pyri toimimaan neutraalista tunnetilasta käsin. Siten erottelukyky säilyy selkeänä ja toiminta kumpuaa parhaasta mahdollisesta harkintakyvystä käsin. Pelon tunteen ohjaamana, teemme herkemmin virhearviointeja.

On hyvä seurata uutisia ja nähdä kuinka erilaista infoa eri puolilta tulee, mutta niihin on syytä suhtautua rauhallisesti. Medioissa on paljon provosoivaa uutisointia, eikä mitään kannata ottaa vastaan totuutena sellaisenaan. Vertailemalla, arvioimalla ja tarkkailemalla rauhassa, on erottelukyky selkeämpää. Asiat paljastuvat ja avautuvat ajan kanssa, joten pelkoreagointiin ei ole syytä.

Nyt on hyvä aika palata takaisin niihin ihmisyyden peruskykyihin, joista yksi unohdettu on se, että meillä on sisäistä viisautta, mikä tulee kuulluksi, kun sivuutamme mielen jatkuvan selostuksen. Rauhallinen harkinta ja toimiminen siltä pohjalta, antaa meille keinot toimia tässä omassa hetkessämme siten, mikä palvelee parhaiten.
Olemme niin tottuneet kysymään kaikkeen neuvoa muualta, odottamaan, että meitä käsketään, annetaan ohjeet ja asetetaan rajoitukset.
Voimme toimia ilmankin näitä, kun teemme sen, mikä vilpittömästi sydämessämme tuntuu oikealta. Riskejä ei kannata ottaa, mutta sellaisia toimia, mitkä eivät ketään vahingoita, on hyvä toteuttaa omatoimisesti.

Maskiasia on hyvä esimerkki tällaisesta. Voimme suojata toisiamme ilman, että aiheutamme sillä kenellekään haittaa. He ketkä eivät terveyssyistä kykene käyttämään, ovat myös paremmin suojattuna jos muut käyttävät.
Jos sitten osoittautuisikin tämän käytön olleen turhaa, ei sekään ole aiheuttanut muuta kuin ehkä hieman epämukavuutta eri tilanteissa.
Se on pieni hinta siitä, että asia olisikin toisinpäin ja edesautammekin sitä, ettei virus leviä yhtä vapaasti.

Myönnän mieluummin olleeni vääräsää niin päin, että olen tehnyt enemmän kun olisi ollut tarvetta, kuin siten, että en ole viitsinyt edes yrittää, kun kukaan ei ole käskenyt.

Pelko pois ja parhaan kykymme mukaista toimintaa. Se lisää myös yhteishenkeä ja pitää meitä ihmisiä enemmän yhdistyneinä, empaattisina, myötätuntoisina ja opimme jälleen välittämään toisistamme syvemmällä tasolla. Olemme tilanteessa, jossa on turha osoitella sormella ketään, sillä olemme joka tapauksessa tilanteessa yhdessä. Etsikäämme yhdessä ne parhaat keinot helpottaa tilannetta sen kautta, että yhdistämme, emme hajoita.

Autan itseäni auttamalla muita.

Rauhallista tulevaa viikonloppua kaikille <3

~Mila Boström~

Jaa sivu:
Translate »