Mitä vaatia kangasmaskilta ja miksi?

Haluan puhua hieman asiasta, mikä on meille uusi eikä mitään varsinaisia ohjeistuksia kriteereistä ole. Jokainen tietenkin tekee sellaisia kangasmaskeja kuin haluaa, mutta haluamme täällä maskitkaikille.fi sivuilla sekä facebook ryhmissä, suositella ominaisuuksiltaan sellaisia maskeja, jotka palvelevat parhaiten vallitsevassa tilanteessa.

Kriteerit eivät ole kiusana kenellekään vaan apuna sen suhteen, että osaa arvioida mitä kannattaa tehdä. Ulkonäkö on monille hyvin tärkeä ja se on ymmärrettävää. Silti sitäkin tärkeämpää olisi se, että sen avulla suojaisi mahdollisimman hyvin sitä, ettei levitä omia pisaroitaan ympäristöön.
Jos maskin laittaa kasvoilleen ja on valmis sen epämukavuuden sietämään, on varmastikin viisasta tehdä siitä sellainen, että se myös toimittaa tehtävänsä.

Olemme laittaneet kriteereihin tärkeimpinä yläreunan muotoilulangan, sivureunojen tiiviyden, hengitettävyyden sekä alareunan sisään taipuvuuden. Tässä hieman perusteluja miksi.

Kun ihminen hengittää, yskäisee tai aivastaa maskin sisällä, jää suurimmat pisarat maskin sisäpintaan. Jos nenän vierissä tai sivuissa on selkeät ilma-aukot, kulkeutuu pisarat niitä pitkin suoraan ulos. Herkemmin tämä tapahtuu tietenkin yskäistäessä tai aivastaessa. Merkitys ei kuitenkaan ole vähäinen, sillä niiden reittien kautta, pisarat nousevat suoraan ylös ilmaan ja sivujen kautta ilmaan. Nämä pisarat jäävät pyörimään ilmatilaan ja altistavat muita. Alakautta tilanne ei ole yhtä paha, sillä pisarat ohjautuvat sisään taipuvan reunan ansiosta omaa kehoa kohti, eivätkä leviä niin laajalle.

Jos kangas on liian tiivis tai paksu, on hengittäminen raskasta. Silloin korvausilma vedetään reunojen kautta sisälle ja se poistuu samoja reittejä, eikä suoja ole yhtä hyvä. Lisäksi oman hengityksen hiilidioksidi kertyy maskin sisään ja ihminen hengästyy ja lopulta alkaa pyörryttämään. Seikat voivat tuntua vähäpätöisiltä, mutta käytännössä hyvinkin tärkeitä.

Nuoremmat saattavat selvitä vähäisemmässäkin hengitystilassa paremmin, mutta ilman, että osaa arvioida ominaisuuksia, voi toisille tulla ikäviä kokemuksia. Maskin ei ole tarkoitus tuoda uusia ongelmia, vaan toimia yhtenä suojauskeinona estämään coronan leviämistä. On jokaisen omassa harkinnassa, millaisille ominaisuuksille antaa painoarvoa, mutta me olemme asettaneet painoarvon juurikin sille, että maskin ominaisuudet olisivat käytännölliset sekä mahdollisimman suojaavat.

Kaikkiin maskeihin saa nämä kriteerit toteutettua, jos ottaa ne huomioon ja suunnittelee omansa siten, että ne täyttyvät. Ulkonäköä saa muokattua haluamansalaiseksi ja silti suojaavaksi. Toki mikä tahansa suoja on parempi kuin ei mitään, mutta jos voi valita, niin miksi ei valitsisi mahdollisimman toimivaa.

Kangas ei myöskään kestä ikuisesti ja otettaessa huomioon, että maskia pestään kuumassa tai keitetään jatkuvasti, kuminauhat eivät tule myöskään kestämään pitkään. Siitä syystä on käyttäjän kannalta edukasta, että ne voi tarvittaessa vaihtaa uusiin. Kangasnauhat taasen kestävät kyllä.

Aina voi suunnitella ja tehdä ohuen erillisen maskin, minkä voi laittaa vaikkapa toisen päälle koristeeksi, jos haluaa. Sellaiselle ei tarvita erityisiä kriteereitä, muita kuin se, ettei se estä hengityksen kulkua.

Suosittelen kaikkia ottamaan selvää millaisen kanssa itse pärjää ja mikä suojaa parhaiten. Luova saa olla, kunhan ei unohda miksi maskia ylipäätään käyttää. On mukavampaa kulkea ja huomata, että ihmiset jotka maskia käyttävät, pitävät sellaista mistä näkee, että se myös suojaa.
Tehkää omat mallinne tätä seikkaa silmällä pitäen ja tarjotkaa myyntiin sellaisia, joista tulee hyvää palautetta <3

Pysykäämme terveinä ja vähentäkäämme virusten levittämistä ympäristöön.

~Mila Boström~

Jaa sivu:
Translate »