MITÄ MASKEISSA TULISI HUOMIOIDA

Tiiviit reunat ja hyvä hengitystila antaa parhaan suojan.

Maailmalla tartuntatilanne pahenee ja maskit ovat monissa paikoissa pakollisia.
Esiintyy paljon kysymyksiä siitä, että miten tartunnat leviävät maskipakoista huolimatta?

Tähän vaikuttaa monta tekijää. Ensinnäkin maskit yksistään eivät ole tartunnalta välttymisen tae.
Ne ovat yksi lisäkeino yhdessä muiden ohjeistusten kanssa. Silti oikein käytettyinä sekä oikeilla ominaisuuksilla olevat maskit, ovat yksi iso ehkäisyväline. Maskien tehtävä on myös pienentää hengitettyjen virusten määrää, jolloin mahdollinen tauti voi tulla oireettomana tai hyvin lievin oirein. Eli maski vähentää virusmäärää vaikka ei sitä kokonaan ehkäisekään.

Pitää muistaa, että tartuntojen suhteen muuttuvia tekijöitä on valtavasti. On mahdotonta osoittaa vain yhtä tekijää, mikä toimisi tai ei toimisi. Pysyttelen siis asiassa, mitä olen tutkinut ja myös käytännön kautta kokenut eli maskit.

Sana maski sinällään ei vielä kerro millaisesta maskista on kyse, silti sitä käytetään jatkuvasti yleistettynä kuvauksena. Viralliset sertifioidut maskit ovat oma ryhmänsä joten en puutu niihin.
Sen verran kuitenkin on mainittava myös niiden suhteen, että jotta niiden lupaamat suojaavuudet toteutuisivat käytännössä, on maskien istuttava kasvoille siten, että kaikki reunat ovat tiiviinä kasvoja vasten. Kiinnityslenkkien tai nauhojen on oltava riittävän tiukalla, jotta reunat painautuvat ihoa vasten tiukasti.

Kun siirrytään kangasmaskeihin, on viidakko melkoinen. Kangasmaskeja arvioidaan tämän yleisnimityksen perusteella, ikään kuin kaikki kangasmaskit olisivat samanarvoisia. Näin ei kuitenkaan ole.
Muuttuvia tekijöitä on vielä enemmän kuin virallisissa maskeissa.
Nyt maskeja valmistetaan huokeaa hintaa silmällä pitäen ja ajatellaan, että mikä tahansa maski on parempi kuin ei mitään. Tämä tietenkin pitää paikkansa, mutta kun lähdetään katsomaan millainen rooli maskeilla on taudin leviämisen kannalta, ei tämä kriteeri enää riitä.

Yksikin kerros kangasta hengitysteiden edessä poimii suurimmat yskimispisarat talteen, mutta ei takaa, että pienemmät pisarat eivät pääsisi ilmoille. Siksi olisi hyvä kiinnittää huomiota seikkoihin, mitkä vaikuttavat myös kangasmaskin suojaustehoon. Kangasmaski ei estä kokonaan tartuntariskiä eikä reunoiltaan vuotavat virallisetkaan maskit sitä tee eli listaan alle hieman tarkempia seikkoja maskeilta vaadittavista ominaisuuksista ja perustelen miksi.

Maskin reunojen tulee pysyä tiiviisti kasvoja vasten ilman, että reunoille muodostuu ilma-aukkoja tai löysiä kohtia.
Tämä johtuu siitä, että ilmavirta kulkee sisään ja ulos sitä reittiä pitkin, mistä se helpoiten pääsee. Kun reunat ovat tiiviit, pakottaa se vaihtoilman kulkemaan kangaskerrosten läpi, jolloin maskin tarjoama tehokkain suoja toteutuu.

Maskissa ei tulisi olla neulostikkauksia nenän ja suun edessä.
Tämä johtuu siitä, että ompelun tuomat reiät ovat pienille partikkeleille suuria kulkuväyliä.
Vaikka sisätaitoksia olisi käännelty ristiin, löytää ilma tiensä niistä läpi sillä kaikissa kerroksissa reiät ovat samalla alueella ja suurimman ilmanpaineen kohdalla hengittämisestä johtuen, jolloin reitti läpi löytyy.

Yläreunassa tulee olla riittävän leveällä alueella taivuttelulanka, mikä pitää muotonsa siinä asennossa mihin se taivutellaan. Se takaa, ettei hengityksen paine kohota kangasta irti kasvoista.
Jos taivutuslankaa ei laiteta, hengityspaine riittää työntämään ja imemään ilman sitä kautta sisään ja ulos.
Lanka tulee olla maskissa vaikka maskin yläreuna olisikin muotoon ommeltu ja näyttäisi oikein hyvin istuvalta. Jos lankaa ei ole, ei kankaan paino riitä pitämään sitä ihossa kiinni.
Silmälaseilla saattaa saada painettua kankaan kiinni ihoon, mutta heti kun silmälasit poistetaan, on reitti jälleen auki.

Maskin sivujen tulisi olla riittävän kapeat, jotta ne eivät muodosta pussia sivuille, mistä ilma karkaa.
Toinen vaihtoehto on tehdä sivusaumoista niin jäykät, ettei kiinnitysnauhojen kiristys vedä niitä pussille.

Alareunan tiiviys ei kangasmaskeissa ole yhtä helppo toteuttaa erimuotoisista kasvoista ja kauloista johtuen. Mutta jos alareuna asettuu tiiviisti leuan alueella sivuille asti, ei tämä alue ole yhtä oleellinen.
Leuka ja sivut pitävät maskia tiiviinä niiltä kohdilta, eikä vaihtoilma hakeudu niin helposti enää leuan alta.
Silti olisi hyvä ommella vaikka pari kiristävää pistoa leuan alle, mikäli se jää lerpattamaan kovin löysänä.
Kankaasta tehdyissä kirurgimaskimallisissa maskeissa näin käy herkästi eikä edes leuan alue ole kovin tiiviinä ihoa vasten.

Kankaan olisi hyvä olla joustamatonta kangasta. Tämä siitä syystä, että joustavaa kangasta venytettäessä, sen kudosreiät laajenevat eikä suoja ole enää hyvä. Riittävän tiuhaan kudottu joustamaton kangas on tähän paras. Kangaskerroksia tulisi olla vähintään kaksi joiden väliin voi itse pujottaa lisäsuodattimen tai vaihtoehtoisesti väliin voidaan ommella kiinteästi jokin hyväksi todettu suodatinkangas.
Esimerkkinä vaikkapa Spunbond Non Wowen suodatinkangas. Vahvuuden tulisi olla vähintään 60g/m2, jotta merkittävä suodatusteho saavutetaan.

Kiinnityslenkkien kiristäminen riittävän kireälle. Maskin tulee istua napakasti kasvoilla niin, että se tuntuu hyvin paikallaan pysyvältä ja tukevalta. Älä yritä helpottaa hengitettävyyttä löysäämällä nauhoja.
Jos toimit siten, ilma tulee ja menee jälleen reunojen kautta, eikä suojausteho säily.

Mitä enemmän vasten suuta maski tulee, sen hankalampaa on hengittäminen. Tämä saa aikaan myös sen, että vaihtoilma haetaan helpommin reunojen kautta, kun vasten suuta oleva kangas ei laske ilmaa läpi samoin, kuin edestä väljemmät mallit. Tämä pohjautuu ihan fysiikan lakeihin ja voit testata asian vaikka itse.

Ota kankaanpala ja vedä se tiukasti kasvoja vasten siten, että se kiristyy nenän ja suun eteen.
Sitten hengitä. Huomaat, että on hankalaa saada riittävästi ilmaa läpi niin pieneltä kohdennetulta alueelta.

Sitten ota sama kangas ja tee siitä pussimainen muoto nenän ja suun ympärille siten, että painat käsillä kaikki ympäröivät reunat tiiviisti ihoa vasten. Huomaat, että henki kulkee paremmin, kun vaihtoilmaa haetaan laajemmalta alueelta. Silti suodatus on yhtä hyvä.

Eli lyhennetty lista yllä mainituista seikoista on tässä:

-Tiiviit, ihossa kiinni pysyvät reunat ilman ilma-aukkoja.
-Ei ompelusaumoja suun ja nenän edessä.
-Taivuttelulanka yläreunassa mielellään puoleen väliin poskipäitä asti.
-Taivuttelulangan tulee olla niin tukeva, että se pysyy tukevasti asennossa mihin se taivutetaan.
-Maskin sivuihin ei tule muodostua pussia / ilma-aukkoa
-Riittävän tiuhaan neulottua kangasta, minkä läpi kuitenkin kulkee henki. 2-3 kerrosta saa kudokset asettumaan ristikkäin, jolloin se lisää suojaa ja tartuntapintaa mahdollisille ilmassa leijuville pisaroille.
-Maskin tulee tuntua napakalta kasvoilla. Korvalenkit riittävän tiukalle.
-Hengitystilaa maskin etuosassa. Maskin ei tulisi painautua suoraan suuta vasten.
Se vaikeuttaa hengittämistä ja lisäksi pakottaa hiukkaset kankaan läpi pienemmältä alueelta, jolloin suoja on heikompi.

Vaikka myynnissä on paljon näistä poikkeavia maskeja, on hyvä olla tietoinen siitä, millainen kannattaa hankkia. Älä kuuntele perusteluita siitä, miksi näitä ominaisuuksia ei myyjän mukaan heidän maskeissa tarvita, jos haluat parasta suojaustehoa nämä kaikki tulee olla otettu huomioon eikä kyse ole mielipiteistä.

Näistä seikoista ei informoida riittävästi edes erilaisten testaustulosten uutisoinneissa.
Puhutaan vain kangasmaskeista ja niiden heikoista suojaustehoista.
Testeissä ei ole käytetty erillisiä suodatinkerroksia tai ilmoiteta millaista kangasta on testattu.
Puuvilla ei myöskään itsessään riitä kertomaan kuinka tiiviiksi ommellusta kudoksesta on kyse.
polyesteristä saadaan näiden Suomalaisten tutkimusten pohjalta parhaita tehoja, mutta niissä ei oteta huomioon miten ilma kulkee kankaan läpi. Niin tiiviissä kankaassa vaihtoilma kulkee pääosin jälleen reunavuotojen kautta, joten teho ei ole lainkaan niin hyvä, mitä luvataan.

Tämän asian tiimoilta tarvitaan omaa harkintaa paljon eikä kannata välttämättä lähteä metsästämään niitä parhaita materiaaleja testien pohjalta. Perus tiuha puuvilla on loistava ja toimiva kangas, kun väliin lisätään lisäsuodatusta antavaa suodatinkangasta. Staattisilla ominaisuuksilla kankaissa on omat paikkansa, mutta lyhytaikaisessa käytössä edes ne eivät asetu isoon rooliin. Eli omaa harkintakykyä mukaan niin tekemiseen kuin ostamiseen. Myyjät kertovat yleensä hienoja ominaisuuksia ja laatuja kankaissa, mutta tavalliselle kuluttajalle ne eivät sano mitään. Ensisijaisessa asemassa ovat nuo muut tekijät ja erikoiskankaat tulevat sitten vähän kermana kakun päälle.

Vaatikaa laatua, jotta se vaiva mikä nähdään maskien käyttämiseksi, ei mene hukkaan!

Mila Boström

Jaa sivu:
Translate »