Missä maskisuositus viipyy?

Kun maskin asettaa oikealle paikalleen, näkee paremmin sen hyödyn!

Hetkittäin on tullut hieman lupaavan suuntaista lähestymistä kansanmaskien käytöstä, mutta lopulta mitään selvää suositusta tai kehotusta ei ole näkynyt. Nyt rajoitteita puretaan ja elämistä avataan vapaampaan suuntaan, joten juuri tässä tilanteessa olisi ehdottoman tärkeää ottaa rinnalle ne helposti toteutettavat varotoimet.
Tarkoitan tietenkin kansanmaskeja. Olipa kyseessä sitten viralliset hengityssuojaimet tai kangasmaskit.

Kenellekään ei liene enää epäselvää, että koronavirus tarttuu hengitysteiden sekä silmien kautta. Vaikka pesisimme käsiämme jatkuvasti, ei se estä ilmassa leijuvien pisaroiden kulkeutumista hengitysteihimme.
Tähän asiaan ensisijaisen suojan pitäisi olla kasvomaski.
Kaikissa sisätiloissa, joissa liikkuu päivittäin paljon ihmisiä, pitäisi maskien olla ehdoton edellytys. Nyt luvut ovat Suomessa hyvällä mallilla ja haluaisimme myös pitää tilanteen sellaisena.

Jos viralliset tahot eivät tätä maskihyötyä näe, toivoisin hartaasti, että kansalaiset näkisivät itse. Mitä vähemmän viljelemme pisaroita ympärillemme, sen nopeammin virus menettää valtaamaansa aluetta.
Käsienpesu on jo saanut niin paljon huomiota, että sen varmasti osaa jokainen. Silti ihmetyttämään jää se seikka, että nyt annetuissa ohjeissa vanhuksia voi tavata ulkona, kunhan muistaa turvavälit ja käsienpesun.
Missä maskit? Virus ei tartu käsien läpi ellei sormiaan vie suuhun, nenään tai silmiin. Sen sijaan ilmassa leijuvista pisaroista virus voi tarttua.
Ulkona riski on tietenkin paljon pienempi, mutta siitä huolimatta nyt pitäisi kääntää katse käsienpesusta siihen, mitä kautta virus tarttuu.

Monissa maissa rajoitteita on avattu ja elämä käynnistyy. Muualla tämä tapahtuu sillä erolla, että siellä liikutaan sisätiloissa sekä ruuhkaisissa paikoissa maskien kera. Tämä varmistaa sen, ettei virus pääse heti uudelleen valloilleen, kun muut rajoitteet poistetaan.
Tämä on täysin loogista ja viisasta. Mistä johtuu, ettei meillä Suomessa nähdä tätä? Jos asia on jäissä poliittisista syistä, olisi syytä tarkistaa, mikä on oikeasti tärkeää ja ajaako hallitus oikeasti ihmisten asiaa vai jotain mystistä valta-agendaa, mitä kukaan ei ymmärrä.

Täällä omalla asuinalueellani olen saanut olla ainoa maskin käyttäjä lähikaupassa ja postissa sekä muissa lähialueen palveluissa.
Pleksejä on kassoille asennettu, mutta maskia en ole vielä onnistunut kenelläkään bongaamaan. Eri alueilla tilanne varmasti vaihtelee, mutta tämä maskiasia näyttää olevan huomattavasti pienemmän ihmismäärän ajatuksissa, mitä kuvittelin. Onko kysymys todellakin siitä, ettei nähdä sitä seikkaa, että kun minä suojaan muita ja kun muut käyttävät maskia, he suojaavat minua, jolloin kaikki ovat paremmassa suojassa.

Jatkan metsästystäni ja toivon jonain päivänä bongaavani toistaiseksi harvinaiseksi jääneen maskiliikkujan täältä kotikulmiltanikin.
Lintujen- sekä rekisterinumeroiden bongaus onkin jo tunnettuja harrastuksia, joten uutena voisimme lisätä maskibongailun.
Oman maskin takana on hyvä etsiä kaltaisiaan.

~Mila Boström~

Jaa sivu:
Translate »