Huomio THL, STM ja hallitus

Nyt on korkea aika päivittää viralliset toimintaohjeistukset koronatilanteen suhteen.

Aikaa on kulunut ja uutta tutkimustietoa saatu maailmalta runsain määrin.
On käynyt hyvin selväksi, että viruksen pääasiallinen leviämistapa on ilmateitse hengityksen välityksellä.
Aerosolitartunnan osuus näyttää muodostuvan oletettua merkittävämmäksi. Tästä todistaa se, että niin sanotut tehotartuttajat saattavat tartuttaa kymmeniä muita ollessaan samassa tilassa.
Pelkkä pisaratartunta ei tätä selitä, sillä suurimmat pisarat putoavat maahan suhteellisen nopeasti, eivätkä leiju ilmassa laajalle alueelle. Harva viruksen kantaja myöskään yskii tai aivastelee jokaisen kohtaamansa ihmisen kohdalla. Jo pelkästään tämä vahvistunut tieto pistää annetut ohjeistukset erittäin kyseenalaisiksi.

Toinen seikka on se, että nyt kun tartuntamäärät Suomessa ovat olleet alhaisia, on paluuta normaaliin avattu ilman uusia ohjeistuksia. Tämä viestittää kansalaisille, ettei vaaraa enää ole. Se että, muistutetaan turvaväleistä ja varovaisuudesta ei riitä. Näiden merkitys on jokaiselle tulkinnan varainen eikä herätä huolellisuutta.

Nyt viimeisen parin päivän tartuntaluvut osoittavat jo lisääntymisestä, joten viimeistään nyt olisi syytä tarkentaa ohjeistuksia ja kertoa kansalle selkeät toimenpiteet, mihin hallitus on ryhtynyt tilanteen hallitsemiseksi. Hetkeen ei kuitenkaan ole kuulunut mitään uutta sillä rintamalla. Vain se, että asia on vielä kesken. Rajoituksia on jo poistettu ja matkustelua avattu, joten olemme asian suhteen jo myöhässä.

Uuden omaksuminen vie aina aikaa, joten tilanteen ollessa hallussa ja rauhallinen, on hyvä aika alkaa harjoittelemaan uusia tapoja. Tilanteen pahentuessa, osaamme jo. Tästä pääsemmekin araksi aiheeksi muodostuneeseen asiaan, eli maskeihin. Täytyy olla täysin sokea ollakseen huomaamatta sitä valtavaa tutkimustiedon määrää, mitä on jo olemassa maskien hyötyä puoltamaan. Meille annettiin erittäin tainnuttava informaatiopaketti sen suhteen, että maskit ovat hyödyttömiä. Ne saattavat edesauttaa virustartuntaa ja niitä on vaikeaa, ellei mahdotonta käyttää. Tämän opimme hyvin ja ihmiset vetoavatkin tähän alkuperäiseen tiedotukseen aktiivisesti. Tämä osoittaa sen, että omaksumme kyllä annettua informaatiota jos haluamme.

Nyt parina viimepäivänä tartuntaluvut ovat jo kasvaneet viimeaikoihin verrattuna ja ilmoille heitetty sekava ja epävarma suosittelematon suositusvyyhti, pitää ihmiset tilassa, jossa kukaan ei oikeastaan tiedä miten toimia ja moni ohittaa asian kokonaan. Laitankin tähän alle kansalaisen normaalilla päättelykyvyllä rakennetun ohjeistuksen avuksi virallisille tahoille. Ehkäpä sen avulla voidaan huomata, ettei kaikesta tarvitse odottaa tieteellisiä tutkimuksia ja ihmisen kyky päätellä ja ajatella ennakoivasti on olemassa, vaikka tiede ei vielä olisikaan ehtinyt mukaan. Jos haluamme ennakoida, on otettava helpot keinot käyttöön varmuuden vuoksi.

Syksy tulee, oletko valmis?

Ilmateitse tarttuvan viruksen ensisijaiset torjuntakeinot ovat seuraavat:

  1. Käytä maskia tilanteissa joissa olet sisätiloissa suuren ihmisjoukon kanssa. Esimerkkeinä julkiset kulkuvälineet, kaupat, ostoskeskukset ja muut ihmisiä samoihin tiloihin tuovat paikat.
  2. Pidä turvaväliä. 2 metriä on riittävä jos käytät maskia. Ilman maskia on vaikea sanoa kuinka laajalle alueelle aerosolipisarat leviävät. Näin ollen suositus on käyttää maskia yhteisissä julkisissa sisätiloissa.
  3. Pese kätesi aina kun mahdollista ja muista, ettet vie käsiä kasvoille ennen kuin olet pessyt ne huolella.
  4. Kaikkien ulkomailta maahan tulevien tulee olla karanteenissa 3 päivää, jonka jälkeen tulee mennä testattavaksi mahdollisen tartunnan selvittämiseksi riippumatta siitä, ilmaantuuko oireita vai ei.
  5. Vältä ruuhkaisia paikkoja jos suinkin mahdollista.
  6. Hakeudu testeihin heti jos sinulle tulee oireita, mitkä saattavat viitata koronatartuntaan.
WHO ohjeet suomeksi

Viimeisimpien tutkimusten mukaan kangasmaskitkin suojaavat myös käyttäjäänsä. Se vaikuttaa suuresti siihen, millaisen määrän virusta mahdollisesti hengität sisääsi. Erittäin pieni määrä ei välttämättä aiheuta taudin puhkeamista lainkaan. Maski joka tapauksessa vähentää mahdollisten virusten määrää ja jos tauti puhkeaa, voit mahdollisesti sairastaa sen lievempänä.
(https://www.latimes.com/california/story/2020-07-14/evidence-mounts-that-masks-help-lower-your-exposure-to-the-coronavirus?fbclid=IwAR0nDHKqbtGfHKk7LT4Tl_CHiAD-Vq_0x7tDYLub9jqwKfTP4v06SCJVPxg)
Nämä alussa virheellisin tiedoin annetut seikat tulisi korjata pikaisesti julkisten kanavien kautta, jotta kaikki saisivat päivitetyn tiedon koronan suhteen.
Lukujen seuraaminen vain kuolemien suhteen on harhaan johtavaa, sillä tauti saattaa aiheuttaa erittäin pitkäkestoisia ongelmia eri puolille kehoa jopa niin, että niistä jää pysyviä vaivoja.
Vaikka kuolemantapauksia olisi vähän, on mahdollisten pitkäaikaissairaiden taakka yhteiskunnalle pidemmällä aikavälillä suojatoimia kalliimpi kulukuoppa, puhumattakaan näiden henkilöiden elämänlaadusta jatkuvien oireiden kera.

 On toimittava ennakoivasti, kun työkalupakista löytyy helppoja ja kustannustehokkaita keinoja. On suorastaan ajattelematonta olla ottamatta niitä käyttöön vaikka tietää, että ne toimivat.

On ymmärrettävää, että tällaisessa pandemiassa asia etenee kokeilujen ja erehdysten kautta kohti parempia toimintatapoja, mutta jos asiasta ei opita lainkaan eikä mitään muuteta, on se jo tyhmyyttä.
Valtiolla on velvollisuus suojata kansalaisiaan kaikin käytettävissä olevin keinoin ja sen kautta antaa selkeät toimintatavat jopa pakon muodossa. Kyse on ihmisten suojelusta.
Olemme jo hyvin nähneet, ettei asian jättäminen ihmisten omaan harkintaan, ole saanut kansaa toimimaan riittävän huolellisesti. Päättäjien antama yleiskuva on merkittävä sen suhteen, miten tosissaan ihmiset asian ottavat. Meillä on kuitenkin vahva luotto viranomaistahoihin, että he varmasti toimivat kaikin keinoin meidän parhaaksemme. Nyt tämä käsitys on vaakalaudalla ja jokainen ajatteleva ihminen huomaa ristiriidan sekä puutteellisuuden ohjeistuksissa.
Vastuu on siirretty kansalaisille sellaisessa asiassa, jossa sen kuuluisi sivistysvaltiossa olevan päättävillä tahoilla.
Kun ohjeistuksia ei anneta selkeinä, kansa kokee kaiken muun olevan täysin turvallista.
Yhdestä jos toisesta suunnasta kuulee kommentteja, kuinka ”meillä ei enää ole koronaa”, ”ei meillä ole mitään riskiä, sillä jos olisi, siitä olisi kyllä tiedotettu”.

Nyt asiat on jätetty kansalaisten sisäisiin keskusteluihin, joissa jokainen tuntee, ettei pysty vaikuttamaan päätöksiin mitenkään. Ääntä ei saa riittävästi kuuluville. Osa ihmisistä vastustaa maskeja viimeiseen asti, kuin ne olisivat jokin uhka vapaudelle tai hallinnan väline. He eivät ehkä ole tulleet katsoneeksi asiaa siltä kannalta, että juurikin maski antaa sen vapauden liikkua vapaammin ja olla sulkematta kaikkia toimintoja. Se tarjoaa myös vapauden pysyä todennäköisemmin terveenä.
Maskia ei tarvitse käyttää 24/7 vaan ainoastaan ruuhkaisissa paikoissa. Myöskään heidän, ketkä eivät terveydellisistä syistä pysty sitä käyttämään, ei tietenkään tarvitse sitä käyttää. Mitä suurempi osa käyttää, myös he, jotka eivät käytä, ovat paremmin suojattuina.

Jo se, että toinen kahdesta ihmisestä käyttää maskia, vähentää tartuntariskiä huomattavasti.
Maski on tehokas ennalta ehkäisevä työkalu, minkä käyttö on helppoa. Maailmalta ei ole mistään kuulunut yhdestäkään tapauksesta, jossa maski edes väärinkäytettynä olisi ollut tartunnan aiheuttaja.
Tällaiset vääränlaiset uhkakuvat ovat vaarallisia kansalle jaettuna ja lisäävät pelkoa ja näkemystä sen suhteen, mistä oikeasti olisi hyötyä. Tällaisten näkemysten levittämisessä voi alla olla motiivina pelkästään haluttomuus suositella niitä käytettäväksi.

Nyt on korkein aika korjata tilanne. Tämä on HUUTO päättäville viranomaistahoille.
Ette menetä kasvojanne muuttamalla suuntaa vaan pelastatte ne. Ajatelkaa kansaa, älkää politiikkaa.

Kiitän ja kumarran odotellessa selkeitä toimintaohjeita sekä ihmisten tiedottamista siitä, miten viranomaistahot toimivat matkailun ja vapaan liikkumisen avautuessa lisää.

Mila Boström

Jaa sivu:
Translate »